Kateri kavni avtomat je najboljši

Pri izbiri kavnega avtomata se kupci kaj hitro najdemo v zadregi. Trg in ponudba kavnih avtomatov sta nasičena, poznamo več vrst avtomatov za kavo, hkrati pa je na voljo veliko proizvajalcev in modelov kavnih avtomatov. Nakupa kavnega avtomata se je zato treba lotiti premišljeno in sistematično. Poglejmo si, kateri kavni avtomat je najboljši za zahteve in način pitja kave, kot ga imate vi.

Kako pogosto pijete kavo?

Kdor razmišlja o nakupu avtomata za kavo verjetno pije kavo redno. Enkrat, dvakrat ali večkrat dnevno. Razlika pa je, ali na dan spijete eno kavo ali npr. pet. Zato morate pri izbiri avtomata za kavo to upoštevati. Eno je, da izberete kavni avtomat, ki bo dovolj zmogljiv in vzdržljiv, da bo dolgoročno lahko zagotavljal pripravo kave. Drugo pa je cena kave. Kave v kapsulah so nekoliko dražje od kave v zrnih in kave v zrnih oz. klasične mlete kave, ki jo kupimo vakumsko pakirano. Pri petih kavah na dan tako lakho avtomat na kapsule pomeni občutno višji strošek kot klasični espresso avtomat.

Se radi ukvarjate s pripravo kave?

Priprava kave za espresso ima svoje prednosti in slabosti. Nekateri ljudje se radi ukvarjajo z mletjem kave, pripravo kave v ročki. Tako si lahko zagotovijo kavo točno tako, kot jo želijo. A to morda ni za vse. Tak postopek je bolj zamuden, zahteva, da za seboj počistimo, hkrati pa zahteven za tiste, ki s tem nimajo izkušenj. Kavo lahko potlačijo preveč ali premalo.

Na drugi strani bo avtomat na kapsule pomeni, da s pripravo kave praktično nimamo dela. Preprosto vstavimo kapsulo v kavomat  pritisnem gumb za »lungo« ali gumb za »espresso« podstavimo šalico in kava je pripravljena.

Radi pijete različne vrste kave?

V kolikor radi pijete različne vrste kave je avtomat na kapsule verjetno boljša izbira. Kavo namreč težko pustimo stati, saj se pokvari. Medtem pa avtomat na kapsule omogoča, da naročimo mešanico različnih kav v kapsulah in jih hranimo dlje. Gre za to, da je kava v kapsulah bolj obstojna, saj vsebuje dušik. Tako jo lahko hranimo praktično leto oz. do roka uporabe.

Dodatna prednost, ki jo ima kavni avtomat na kavne kapsule pa je ta, da je kava vedno pripravljena na enak način. To pomeni da lahko okušamo in primerjamo različne vrste kave, saj je kava pripravljena vedno na enak način pod enakim pritiskom in v enaki količini

Dodaj odgovor