Kako razmišljajo bogati

Kako razmišljajo bogati

Če bi revež obogatel, bi bogastvo kmalu zapravil. Večina tistih, ki zadenejo na loteriji v roku nekaj let obuboža in postanejo še bolj revni, kot so bili preden so zadeli. Pri denarju ne gre za srečo ali za naključja. Sreča ne šteje. Šteje način.

Stavka iz Biblije “Kdor je zvest v najmanjšem, je zvest tudi v velikem…” in “… vsakemu, kdor ima, se bo dalo in bo imel obilo; kdor pa nima, se mu bo vzelo še to, kar ima,” povesta vse.

Obstajajo ljudje, ki se jih “nič” ne prime in od katerih denar beži. S tem seveda ni nič narobe, lahko so srečni, zadovoljni, živijo kakovostno, pogosto bolj kot bogati, a denarja pač nimajo.

Obstajajo ljudje, ki vedno imajo. Lahko so krize, presenečenja, izredni dogodki, … Vedno imajo. Morda se zdi njihovo življenje dolgočasno, morda pogosto nimajo časa, morda jim ni mar za prijatelje, …

Denar je lažje porabiti kot zaslužiti

Pri denarju ne gre le za vprašanje, kako ga zaslužiti, temveč morda še bolj za vprašanje, kako ga obdržati. V obeh primerih pa disciplina in urejenost igrata ključno vlogo. Kdor z malim ni zadovoljen, ne bo prišel do velikega.

Bogati so natančni in z malim ravnajo preudarno. Pogosto se ljudje sprašujejo, kako hitro zaslužiti, kako zaslužiti milijon evrov … Napačna vprašanja ne peljejo do pravega odgovora.

Način, kako služijo bogati, je, da najdejo način, kako zaslužiti malo in ta način ponavljajo … Zaslužiti milijon je pravzaprav nemogoče. Ni pa nemogoče zaslužiti 10 €. Če majhen znesek zaslužiš enkrat, ga lahko ponovno. Seveda ne govorimo o zaslužku, ki je povezan s stalnim časovnim vložkom. Čas je pač omejen in dan ni neskončen. Zato mora biti način nekoliko pasiven.

Igre na srečo so težavno delo

Pasiven dohodek je zanimiva in iskana zadeva, a pogosto zlorabljena. Niso vsi zaslužki pasivni. Nekateri znajo služiti z igranjem iger na srečo (ali se da obogtateti s športnimi stavami?), drugi z igranjem pokra, tretji z online trgovanjem, četrti z virtualnimi produkti, … Vse od omenjenega se mogoče zdi kot pasiven dohodek, a ni tako. Vsi od omenjenih trdo delajo in raziskujejo ter predvsem premišljujejo in se pametno odločajo. V teh primerih ne gre za pasiven dohodek.

Revni delajo za denar. Za bogate pa dela denar. Banke, investitorji, … Če želite, da bi denar delal za vas, se ne obremenjujte preveč. Za to je potrebno veliko denarja in pametnih odločitev. Več denarja pomeni več skrbi in vsak dodaten evro, dodatno skrb. Kar pa pomeni stres (kako premagati stres?), ki ga mnogi ne prenesejo oz. se nezavedno izognejo odgovornosti in odločitvam.

Kaj lahko danes storim za svoje finance?

1. Red in disciplina. Področje financ mora biti urejeno do zadnjega centa in poraba skrbno premišljena. Vsa “siva” področja in vse “luknje” morajo biti pregledane in trezno izbrane. Treba je premisliti, česa ne potrebujemo oz. ne želimo dovolj in to umakniti iz življenja.
2. Denar se mora kopičiti in ne izginjati. Poslovanje mora biti pozitivno in del presežka se mora kopičiti.
3. Del nakopičenega denarja gre lahko v tvegane investicije. To je toliko, kot si lahko privoščimo izgubiti. Del mora biti na varnem. Del pa v varne investicije.

Prvotno objavljeno na https://www.rtvslo.si/blog/martinov/kako-razmisljajo-bogati/124285

Dodaj odgovor