Kako obogateti z odškodninami

odskodnine

Namen odškodnine je vzpostavitev stanja, ki je bilo, preden je škoda nastala. Kar pa se seveda zatika in izkorišča, ko pride do področja čustvenih ali telesnih bolečin. Vedno je namreč treba bolečino pretvoriti v “valuto”. A po kakšnem tečaju?

Odškodnina je obveznost odgovorne osebe povrniti oškodovancu škodo, za katero odgovarja, in pravica oškodovanca zahtevati od odgovorne osebe povrnitev te škode.
Za nastanek škodnega dogodka mora obstajati določen trenutek, situacija, ki je škodni dogodek povzročila. Za odškodninsko odgovornost morajo biti izpolnjene določene predpostavke.
Prva je protipravnost ravnanja in protipravnost posledice. Protipravnost ravnanja se odraža v kršenju splošnih pravil (zakonskih in podzakonskih aktov,…) o prepovedi povzročanja škode, ali kot kršitev pogodbenih obveznosti. 

Pri prvi gre za splošno deliktno odškodninsko odgovornost, pri drugi pa za poslovno odškodninsko odgovornost. Druga predpostavka je vzročna zveza med protipravnostjo dejanja in škodo iz česar izhaja, da mora škoda posredno ali neposredno izhajati iz protipravnega dejanja odgovorne osebe. Vir

Kot sem že nekje pisal, je “obstoj” odškodninske odgovornosti logičen in razumen, in v talionskem pravu odlično deluje. V sodobnem času, pa bi za dosledno izvajanje potrebovali tečaj, po katerem bi se, glede na vrednost čustev gibala vrednost …

Sedaj pa si poglejmo, kako hitro enostavno “zaslužiti” denar na primerih najvišjih in absurdnih odškodnin.

Odškodnina #1 – hlače za 67 milijonov dolarjev
Roy Pearson, sodnik v Washingtonu je leta 2005 odnesel svoje hlače v čistilnico. Ko je prišel ponje, čez nekaj dni, je ugotovil, da njegov hlač ni v čistilnici in,  da jih je ta poslala na napačen naslov. Čeprav so hlače kmalu našli, pa jih Pearson ni želel vzeti. Trdil je, da hlače niso njegove in, kljub dokumentaciji.
Pearson je tožil čistilnico za 67 milijonov doplarjev. MEd drugim je trdil, da je čistilnica zagrešila goljufijo s tem, ko ni uresničila svoje obljube “zadovoljstvo zagotovljeno”, napisane pred poslovalnico.
Sodišče se s tem ni strinjalo in Pearson je nemudoma izgubil primer. Pearsonov mandat sodnika se je leta 2007 končal in ni bil podaljšan. Zarad itega je tožil mesto Washington, a prav tako neuspešno.

Odškodnina #2 – Pričakovanja in resničnost
Robert O. je na televiziji videl oglas za pivo Budweiser. Oglas je bil seveda privlačen. V njem je moški, ki je pil pivo, nenadoma postal obkrožen s privlačnimi dekleti. Robert se je odločil, da bo pivu “dal priložnost”. Na žalost pa se “obljuba” ni uresničila in razočarano se je podal na sodišče. (kaj šele če bi videl oglas za Lynx)

Odškodnina #3 – Tožil ženo …

Vsi vemo, da je življenje v dvoje zahtevno. Nek moški, pa je zadevo popeljal na popolnoma drug nivo. Svojo ženo, ki mu je omejila spolne odnose na enkrat tedensko, je tožil. Začuda je od začetka celo uspel priti na sodišče, dokler ni zadeve v roke dobil sodnik, ki je seveda vse skupaj zavrnil.